Leksaker med omtanke

Julen är tänkt att vara en tid av glädje och omtanke. Föräldrar och andra vuxna vill göra sina barn, barnbarn o.s.v. glada genom att ge bort en fin julklapp. Barnen känner att andra tycker om och bryr sig om barnet. Det är väl ungefär så vi ser framför oss att det ska vara. Ändå kan det bli fel.

Föreställ dig följande scenario:

Du har hittat en rolig och färgglad leksak av plast. Leksaken är så billig att du lika gärna kan köpa tre stycken, då det finns några olika varianter. Det är din bästa väns barn du har i åtanke. Den goa ungen ska få tre roliga julklappar. Du känner dig toppen och du är helt säker på att ungen kommer att bli superglad.

På julafton är det dags för din bästa väns unge att öppna sin julklapp från dig. Barnet skrattar till av glädje. Leksaken ser sååå rolig ut. Ännu gladare blir barnet när det upptäcker även de andra två leksakerna i paketet. Barnet skrattar och leker med leksakerna i ca 30 sekunder. Sedan tröttnar ungen. Det beror inte bara på att det finns fler paket att öppna utan även att leksakerna som ser roliga ut egentligen inte går att göra så mycket med. Barnet har även fått andra leksaker som inte är gjorda av plast. De verkar intressera barnet under en längre tid.

Föräldrarna, d.v.s. din bästa vän med partner, är något skeptiska till plastleksaker så när de märker att deras unge inte är så intresserad längre lägger de undan dina gåvor. De faller i glömska och nästa gång det är dags för storrensning i leksakslådorna, ca sex månader senare, väljer föräldrarna att slänga dina presenter. De skickas med soporna till kraftvärmeverket där de bränns. Eftersom de är gjorda av plast blir det en hel del koldioxid som utsläpp och detta späder på den redan kritiska växthuseffekten.

Tjugo år senare ser världen annorlunda ut. Klimatet har förändrats på många platser på jorden. Din bästa väns barn är nu vuxen och lever i en stad med dålig luftkvalitet och har utvecklat astma vilket inte blir bättre av den höga luftfuktigheten som en följd av att det är varmare stora delar av året.

Du ville göra din bästa väns unge glad men effekten blev istället en lite sämre värld för barnet att växa upp i. Hade du kunnat göra något annat?

Det finns flera bloggar som har tagit på sig uppgiften att visa vilket utbud det finns av leksaker som är roliga, stimulerar fantasin, utvecklar motoriken, gör att barnet lär sig mycket nytt samtidigt som leksaken inte har negativa effekter på varken miljön eller på barnets hälsa.

Babybloggen

Babybloggen presenterar ingående nyheter bland en rad varumärken som de välkända och etablerade Plan Toys och de nya och trendiga Liewood.

Plan Toys gör leksaker för barn från noll år till ca åtta år. Det kan vara stort som ett dockhus med möbler och dockor att leka i dockhuset med. Det kan också vara en liten skallra eller en liten kamera. I stort sett allt är av trä eller behandlat trä. Plan Toys har ett eget patent på behandlat trä som heter Plan Wood. Företaget har under många år jobbat med att skapa nya leksaker av trä som barn verkligen vill leka med. De är ett innovativt företag.

Liewood blev på kort tid jättepoppis hos t.ex. Liberty London och mängder av föräldrar för några år sedan. De har en lekfullhet i sin design som gör att barn, och vuxna, vill leka med deras saker. Mycket är gjort av ekologisk bomull men det finns också en del leksaker som är gjorda av trä eller silikon. När allmänheten upptäckte märket var det figurer som kaniner, pandor och katter som stod för det roliga. Nu kan man hitta dinosaurier, pelikaner och lejon som inbjuder till både gos och lek. Sakerna är även så fina att de kan användas som inredningsdetaljer, d.v.s. prydnader, i lekrummet.

Babybloggen presenterar inte bara varumärken och nyheter i bloggen utan har även en rad kategorier med produktbilder som man kan browsa igenom. Bloggen är dock ägd av webbutiken Frida & Fritiof som säljer baby- och barnprodukter. För den som vill få tips från en mer opartisk blogg ska kolla in nästa förslag.

Eko baby design

De som driver bloggen på Eko Baby Design är föräldrar och/eller skribenter som alla har det gemensamma intresset att skriva om leksaker och design för barn som är miljövänligt och ofarligt för hälsan. I blogginläggen kan man läsa recensioner från utförda test, man kan läsa om varför en leksak är bättre än en annan baserat på t.ex. certifikat. De är inte rädda för att rata även kända märken som profilerar sig mot det miljövänliga när de slarvar med att göra så bra leksaker som möjligt.

Läs inlägg om speldosor från Cam Cam Copenhagen som har de bästa miljö- och hälsocertifikat man kan hitta på marknaden eller läs om en balanskudde från Pine Cone som är suverän för de yngsta att träna upp sina muskler på eller för de något äldre att träna sin balans på. Den är också snygg att ha som inredningsdetalj.

Så mycket att välja på

När man har browsat runt ett tag på Babybloggen och Eko Baby Design inser man att det finns mängder med produkter för barn som är bra både för miljön och hälsan. De är bra för miljön därför att de inte bidrar till utsläpp av växthusgaser eller skadliga kemikalier som hamnar i närliggande ekosystem. De är bra för hälsan då produkterna inte innehåller några skadliga kemikalier som barnen kan få i sig.

För den miljö- och hälsomedvetna finns det mycket mer att välja på för barn än det finns för vuxna. Tanken är att barnen ska få en bra start i livet med roliga leksaker som inte skadar hälsan och att de ska få en bra framtid där miljön fortfarande går att leva och må bra i. Kolla själv får du se.

5 Nov 2019