Barn ska inte röka

När jag var liten så kunde man köpa chokladcigaretter, och det fanns både leksakständare och låtsascigaretter som leksaker. Idag känns det helt knäppt om jag ska vara ärlig. Barn ska inte röka, och vi vuxna ska inte utsätta barn för vare sig rök eller leksaker som lyfter nikotin som en bra sak. 

Röker du?

Enligt statistik jag hittade online så är det ungefär 8-9% av alla som är över 15 år som röker i Sverige. Jag orkar inte räkna ut exakt hur många personer det blir men jämför man med hur det såg ut för 20 år sedan så har antalet rökare minskat och idag så ligger Sverige i topp när det handlar om ickerökare. Coolt va? 

Du kanske ska ta steget och sluta du med? Det tycker jag, speciellt om du har barn (eller om du väntar barn). För att få hjälp så kan du använda dig av e-cigg med e-juice, nikotintuggummin eller en spray till exempel. Jag tror mest på de där e-cigaretterna med e-juice, för de ersätter de vanliga ciggen på ett bättre sätt. Är du nyfiken kan du kolla på www.eqcigs.se där de berättar mer om hur det funkar. 

Om barn ätit en fimp

Det händer att barn får i sig fimpar från backen, eller från ditt askfat. Nikotin är giftigt och om ditt barn ätit mer än en centimeter av en hel cigarett, eller fler än 2-3 fimpar, så bör du uppsöka sjukvård. Detsamma gäller om barnet ätit snus. Oftast så känner barnet att det smakar illa och spottar ut, men det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Vänd dig till vårdcentral eller jourcentral. Om ditt barn verkar slö och svår att få kontakt med, ring 112. 

21 Sep 2020